- Reklama -press media
HomeRady a NávodyTradiční vs. moderní štědrovečerní večeře: Jak se změnil přístup k vánočnímu menu...

Tradiční vs. moderní štědrovečerní večeře: Jak se změnil přístup k vánočnímu menu v ČR

-

Štědrovečerní večeře se v České republice spojuje s bohatými tradicemi a kulinářským dědictvím. Zatímco někdo se drží tradiční štědrovečerní večeře s osvědčenými recepty a zvyky, moderní přístup přináší do slavnostního jídla inovace a mezinárodní vlivy. V tomto článku se dozvíte, jak se vánoční menu proměnilo a jak různé přístupy obohacují českou vánoční kuchyni.

Tradice vs. trendy vánoční večeře

Vánoce jsou obdobím tradic, a to se samozřejmě odráží i v jídelníčku. V České republice se štědrovečerní večeře v lecčem proměnila z jednoduchých pokrmů v moderní kreace, které odrážejí současné gastronomické trendy. Tradiční štědrovečerní večeře s typickým smaženým kaprem a bramborovým salátem, se v mnoha rodinách udržuje již po generace. Dříve se za vánoční pokrmy považovaly například oplatky s medem, česneková polévka a houbový kuba, se kterým se tedy setkáte dodneška.

I v rámci slavnostního vánoční menu je možné spojit tradici s moderním přístupem. Některé restaurace se rozhodují pro kombinaci obou prvků, nabízejí klasické české recepty s moderním pojetím, což vytváří jedinečný gurmánský zážitek z vánoční večeře.

Tradiční vánoční menu

Tradiční štědrovečerní večeře se hluboce zakotvila v české historii a kultuře. Typicky zahrnuje rybí polévku, kapra nebo řízek smažený v trojobalu s bramborovým salátem. V rodinách se navíc pečou vánočky nebo cukroví. Tyto jídla symbolizují nejen sváteční hojnost, ale i propojení s minulostí, úctu k předkům a předávání rodinných receptů z generace na generaci.

V historii se například houby často využívaly jako náhrada masa, zvláště v chudších rodinách. Tzv. černý kuba, který se připravoval z krupek a hub, byl dříve nejznámějším štědrovečerním jídlem. Na stole se objevovaly i různé druhy kaší, jako krupičná nebo hrachová, které symbolizovaly přání hojnosti. Součástí byla i kaše z vařeného sušeného ovoce, známá jako „muzika“.

Moderní vánoční menu

Oproti tomu, moderní vánoční menu přináší kreativitu a inovace. Kuchaři experimentují s mezinárodními trendy a alternativními ingrediencemi. Přetvářejí klasické recepty na něco jedinečného a neotřelého. Například, kapr nahrazují lososem či candátem, nebo ho úplně vymění za kvalitní grilovaný steak a z jídla se rázem stane luxusní vánoční menu.

Bramborový salát může dostat nový rozměr například s přidáním exotického ovoce nebo koření. Variantou je také úplné vynechání bramborového salátu a inspirovat se nějakou lehčí přílohou, třeba gratinovanými smetanovými bramborami či grilovanou zeleninou.

Moderní vánoční menu navíc může obohatit českou kulinářskou scénu.

Zdroj obrázku: Platoo Studio / stock.adobe.com

Mohlo by Vás zajímat

- Reklama -PR článek